Decydując się na kominek musimy również zastanowić jakiego drewna będziemy używać do ogrzewania naszych domów. Najlepszym wyborem są gatunki drzew liściastych najlepiej o zwartej strukturze i dużej twardości. Najbardziej kalorycznym a zatem i wydajnym są drzewa : grab- uważany za najlepsze drewno opałowe, jesion, buk, dąb, akacja, brzoza i olcha. Dla własnej wygody i bezpieczeństwa nie zaleca się palić drzewa iglastego ponieważ zawarta w nim żywica wytwarza dużo dymu i sadzy, która z czasem zalega na szybie oraz zapycha przewód kominowy blokując jego drożność. Należy również pamiętać o prawidłowym przechowywaniu naszego paliwa. Jeśli kupujemy surowe drewno jego wilgotność może sięgać 80% i powinno być przez okres jednego sezonu składowane pod dachem w suchym i przewiewnym miejscu. Im suchsze i twardsze drewno tym więcej ciepła uzyskamy mniejszym kosztem. Coraz więcej ludzi dokonuje wyboru brykietu drzewnego, powstaje on z trocin tarczanych sprasowanych pod dużą siłą. Charakteryzuje się on wyższą gęstością oraz energetycznością w porównaniu do podobnej ilości drewna. Pamiętajmy, że kominka nie wolno traktować jako spalarki odpadów i śmieci, opakowania z tworzyw sztucznych czy płyty lakierowane wytwarzają toksyczny dym i zanieczyszczają wnętrze wkładu oraz przewodu kominowego.