Artykuły

Rozpalanie ognia w kominku

PICT0029

Czynność z pozoru banalna, lecz czasem może przysporzyć kłopotów, oto kilka elementów które musimy zrobić. Upewnij się, ze przepustnica doprowadzająca powietrze jest maksymalnie otwarta. Jeśli kominek nie posiada dopływu powietrza z zewnątrz budynku możemy na czas planowanego rozpalania ognia uchylić okno bądź drzwi. Główną zasadą o której powinniśmy pamiętać jest uzyskanie właściwego cugu, dokonamy tego rozgrzewając palenisko oraz przewód kominowy. Do rozpalania ognia używamy cienkich szczap suchego drewna, jako podpałkę wykorzystać możemy szarą gazetę. Ugniatamy jedną kartkę i kładziemy na palenisku, nad nią układamy szczapy drzewa w formie poziomego stosu na skrzysz(patrz zdjęcie). Podpalamy gazetę i zamykamy drzwiczki wkładu pozostawiając małą szczelinę. Po upływie 10-15minut nasz kominek jest już rozgrzany i śmiało możemy dołożyć grubsze polana drzewa. Zasuwą regulującą wlot powietrza dostosowujemy żądaną temperaturę, im mniej powietrza tym wolniej przebiega proces spalania.

Podczas pierwszych uruchomień kominka z otworów wylotowych ciepłego powietrza wydobywać się mogą nieprzyjemne zapachy, spowodowane jest to „świeżością” materiałów wewnątrz kominka. Niedogodność ta znika po kilku rozpaleniach kominka.